BLOG

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

İçki kullanmak bir sürücünün yapabileceği en tehlikeli şeylerden biridir

İçki kullanmak bir sürücünün yapabileceği en tehlikeli şeylerden biridir. Ancak yıllarca süren güvenlik tedbirlerine rağmen, alkollü araç kullanımı sonucu yaşanan kazalar engellenemiyor.

Alkol testi trafik güvenliği için çok önemlidir. Polis sürücünün sarhoş olduğunu belirlerse, ehliyetini 6 ay boyunca geri alabilir ve sürücü para cezası ile cezalandırılabilir.

Alkol Sınırı Kaç Promildir?

Alkol etkileri yaş, cinsiyet ve sürüş deneyimine göre değişir, ancak bunlar güvenli sürüşü etkilemek için çok önemli farklılıklar değildir. 0.2'den itibaren alkol seviyesi, sürüşte daha etkilidir.

Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücüler için alkol kullanmak yasaktır. Diğer sürücüler için alkol limiti bir litrede 0,50 promil alkoldür.

Promil alkolün yerçekimi ve kan hacminin hesaplanması önemlidir. Örneğin 0.50 promil, 100 mililitrelik kanda 50 miligram alkol olacağını ve 50: 100 = 0.50 promil gibi hesaplamanın açıklanacağını açıklar.

Alkol seviyesi içeceklere göre değişir, bu nedenle ne kadar alkol alındığını belirlemek çok zordur. Vücutta alkol yanması uzun zaman alır ve kişinin sağlık koşullarına, kilosuna göre değişkenlik gösterir.

Vücutta 6 litre kan varsa ve 3 gram alkol alırsa, yasal sınırlara yaklaştığı veya aştığı anlamına gelir.

Alkolün Tahliyesi

Çoğu insan, egzersiz yapmak veya uyumak için kahve içmenin daha hızlı alkol tahliyesi olduğuna inanır, ancak bu yanlıştır. Alkolün boşaltılması zamana ve karaciğere ihtiyaç duyar.

Alkol aldıktan sonra algılama daha da kötüleşiyor. Ayrıca alkollü sürücüler gittikçe daha cesur hissediyorlar ve bu da çok sayıda kazaya neden oluyor. Özel günlerde alkol alırsanız, taksi kullanın ya da içki içmeyen başka birinin sizin yerinize araç kullanmasını sağlayın.

Kaç Birim Alkol İçebilir ve Araç Kullanabilirsiniz?

Kaç birim alkol tüketebileceğinizi ve yasal alkol sınırının altında kalacağınızı hesaplamanın güvenli bir yolu yoktur, bu nedenle mükemmel bir şekilde güvenli ve yasal kalmanın tek yolu alkolden tamamen kaçınmaktır.

Bir birim 10 mililitre veya 8 gram saf alkole eşittir, ancak tek bir birimin kan alkol seviyeniz üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişir ve aşağıdakiler gibi bir dizi farklı faktöre bağlıdır:

  • Cinsiyet
  • Yaş
  • Ağırlık
  • Tüketmiş olabileceğiniz herhangi bir yiyecek
  • Alkol türü
  • Yorgunluk
  • Stres seviyeleri 

 

En az miktarda alkol, 100 mililitre başına 80 miligramlık yasal içki kullanma sınırının çok altında kalsanız bile vizyonunuzu, reaksiyon sürelerinizi ve araç kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nden alınan veriler, 100 mililitre kan başına 20-50 miligram alkol içeren sürücülerin, bir kazada ölme olasılığının alkol tüketmeyenlerden üç kat daha fazla olduğunu göstermektedir.

Bu nedenle, direksiyon başında güvende olduğunuzdan emin olmanın en kolay yolu, araç kullanmayı düşünüyorsanız hiç alkol almamanızdır.

Alkol Kontrolleri

Alkol kontrolünün temel amacı, kandaki alkolün alkol oranını belirlemek ve sürüş için tehlikeli olup olmadığını tanımaktır.

Zamanlar, koşullar ve frekanslar yasalarla belirlenir. Sürücüler bir itirazda bulunursa, kanı eğitimli personel tarafından kriminal ofislerden alınır.

Alkol Testine Yakalanırsam Ne Olur?

Polis, içtiğinize, trafik suçu işlediğinize veya bir çarpışmaya karıştığınıza inanırsa sizden bir nefes testi yapmanızı isteme hakkına sahiptir. Bir nefes örneği vermeyi reddederseniz polise eşlik etmek zorunda kalırsınız.

Nefes testini geçemezseniz, ikinci bir nefes testi için bir polis karakoluna yönlendirilirsiniz ve bu olumlu bir sonuç döndürürse, ücretlendirilirsiniz.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Alkollü araç kullanmak cezaları ağırdır ve suçlu bulunursanız hapis cezası, araba kullanma yasağı ve ciddi para cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Asıl ceza, davanızı ve suçun ciddiyetini duyan sulh cezaya aittir.

Hükümet, bir rehber olarak, belirli bir ücret karşılığında aşağıdaki sonuçları ortaya koymuştur:

  • Alkollü araç kullanımında ilk yakalanma; 1.228 TL
  • Alkollü araç kullanımında ikinci kez yakalanmada; 1.539 TL para cezasına tabii tutulur.

Tabii tutulan trafik cezalarını ilk 15 gün içerisinde öderseniz, ceza tutarı üzerinden %25 gibi bir indirimden yararlanabilirsiniz. Ceza tutarına indirim uygulanmış hali ise şöyledir:

  • Alkollü araç kullanımında ilk yakalanma; 921 TL
  • Alkollü araç kullanımında ikinci kez yakalanmada; 1.154 TL

Eğer aynı suçu ikinci kez işlerseniz; para cezası ile cezalandırılırsınız, son 5 yıl içinde 1. defasında 6 ay, 2. defasında 2 yıl, 3 ve daha fazla yakalanmanızda ise 5'şer yıl olarak ehliyetinize yetkili görevliler tarafından el konulur.

Ehliyetinize 2’şer yıl süreyle el konulursa, sürücü davranışları geliştirme eğitimine katılabilir, 5’şer yıl süreyle el konulursa ise psiko rehabilitasyon kursuna katılarak ve yasağınızı azaltabileceğinizi belirterek rapor almanız gerekir.

Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapıldığında Sigorta Karşılar Mı?

Alkollü sürücünün karşılaşabileceği bazı cezaları sizlere aktardık. Alkol alan bir sürücü araç kullanırken kaza yaparsa, meydana gelecek hasarları sigorta şirketi karşılamıyor. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için, kendinizin ve diğer insanların hayatını tehlikeye atmamak için alkollü bir şekilde araç kullanmamaya özen gösterin.

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER