BLOG

Trafik Sigortası ve Hasar İşlemleri İlişkisini Anlayın

Trafik sigortası ve hasar işlemleri özellikle trafik kazalarında ön plana çıkar. Ne yazık ki bu kazalar, maddi manevi kayıplara neden olabilir. Bundan dolayı zorunlu olarak yaptırılması gereken araç sigortasının önemi büyüktür.

Trafik sigortası ve hasar işlemleri özellikle trafik kazalarında ön plana çıkar. Ne yazık ki bu kazalar, maddi manevi kayıplara neden olabilir. Bundan dolayı zorunlu olarak yaptırılması gereken araç sigortasının önemi büyüktür.

Trafik sigortası ile kaza sonrası olası kayıpları minimuma indirebilmek ve zararları finanse etmek mümkündür. Özellikle karşı taraftaki kayıplar sigorta kapsamına dâhildir. Bu durumda bilmeniz gereken bir diğer nokta tazminat ödemesidir. Karşı taraftaki sürücünün yaralanması veya vefat etmesi durumunda size tazminat ödemesi yapılabilir.

Birçok avantaj sağlayan zorunlu sigortada hasar işlemleri de önemlidir. Peki trafik sigortası ve hasar işlemleri nedir, ne değildir? Son zamanlarda pek çok kişi tarafından merak edilen bu konuyu sizler için derledik. İyi okumalar!

Trafik Sigortasında Hasar Süreci Nasıldır?

Hasar süreci, trafik kazası sonrası yapılan işlemlerin sürecini ifade eder. Bu süreçte kaza ihbarı, araç onarım ve ödeme gibi adımlar yer alır. Bazı kazalar vefat veya maluliyet ile sonuçlanabilir. Sonuçların belirlenmesi yine bu süreç içinde olur.

Hasar sürecindeki amaç, işlemlerin en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktır. Yani bir aracın tam bir şekilde onarılması, teslim edilmesi ve kazanın doğru sunulması gerekir. Ayrıca ihtiyaçların karşılanarak sürücülere fayda sağlaması beklenir.

Trafik sigortası teklifinin nasıl alındığını merak ediyorsanız “Trafik Sigortası Teklifi Al” adlı içeriğimizden gerekli detaylara ulaşabilirsiniz.

Trafik Sigortası Hasar Anında Ne Yapılmalı?

Trafik sigortası hasar anında haberleşme oldukça önemlidir. Çünkü kazada tek taraf veya iki taraf zarar görmüş olabilir. Bundan ötürü gerekli hayati kontroller yapılmalı, iletişim sağlanmalıdır.

Özellikle sağlık kuruluşlarına beklemeden haber vermek gerekir. Ayrıca sigorta şirketlerini arayarak asistan hizmetlerine bağlanabilir, yardım hattı ile 7/24 hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Hasar sürecinin doğru ilerlemesi fayda sağlar. Sigorta şirketi ile iletişime geçtiğinizde sizden aşağıdaki bilgileri talep edebilir. Bu belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde iletmelisiniz:

  • Poliçe numarası
  • Sigortalının adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası
  • Hasar tarihi ve saati
  • Hasarın olduğu yer
  • Tahmin edilen hasar tutarı
  • Aracın hasar durumu
  • Hasar için tutanak şekli
  • Hasarın nedeni
  • Ekspertiz yapılacak servisin adresi ve telefon numarası

Trafik Sigortası Hasar Ödemeleri Nasıl Gerçekleşir?

Trafik sigortası hasar ödemesi kime yapılır sorusu özellikle araştırılır. Bir kaza olduğunda kazanın olmasına sebep olan kişi hasarı öder. Yani karşı tarafın hasarını karşılamada zorunludur. Bunun için ise trafik sigortası vardır. Zorunlu olarak yaptırılan sigorta türünün işlevi de bu şekildedir.

Hasar ödemesi yapacak sigortalı kişinin sigorta şirketi masrafları karşılar. Bilindiği üzere trafik poliçesinde sigortalı kişinin aracı kapsam altında değildir. 3. kişilerin maddi ve bedeni hasarları teminat altındadır. Bununla birlikte kusur durumuna göre mağdur olan kişi ödeme alabilir.

Kazada bulunan sigortalı ve karşı taraf için hasar ödeme şartları vardır. Birçok duruma göre hasar ödemeleri gerçekleşir. Bunlar:

  • Araç türleri
  • Sağlık masrafları
  • Maddi hasarlar
  • Vefat
  • Maluliyetin daimi olması

Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi Ne Kadar?

Zorunlu poliçede hasar bedeli ödeme süresi belirlenmiştir. Bu süre 8 iş günü olarak açıklanır. Doğru belgelerin eksiksiz olması sonucu ödeme gerçekleşir. Ödeme, tazminat olarak adlandırılır. Bununla birlikte yaralanma veya ödeme durumları yaşanmış olabilir. Tedavi veya hastane masrafları da ödenebilir.

Trafik Sigortası Kapsamına Girmeyen Durumlar Neler?

Zorunlu trafik poliçesi kapsamı sadece karşı tarafın hasarlarını teminat altına alır. Poliçede yani teminat kapsamında olmayan durumları şöyle açıklayabiliriz:

  • Manevi tazminatlar
  • Doğal afetlerin sebep olduğu zararlar
  • Sigortalı kişinin araç içinde bulunan eşyalarına gelen zarar
  • Terör eylemi sebebiyle ortaya çıkan zararlar
  • Araç servisteyken zarar görmesi sonucu aldığı hasar
  • İşletilmemiş olan araçların hasarlı olması

Trafik kazası durumunda ne yapmalı?

Öncelikle kaza yerinde güvenliği sağlamalı ve yaralı varsa sağlık ekiplerine haber vermelisiniz. Daha sonra, trafik polisi çağırmalı ve gerekli belgeleri (sürücü belgesi, araç ruhsatı, trafik sigortası poliçesi vb.) hazırlamalısınız. Ayrıca belgelerle kazayı Trafik Sigortası Bilgi Merkezi'ne bildirmeniz gerekir.

Trafik sigortası hasarı nasıl karşılar?

Aracın sebep olduğu kazalarda üçüncü şahısların (diğer sürücüler, yayalar, araçlar vb.) zararlarını karşılar. Bu zararlar, kazada vefat eden veya yaralanan kişilerin tazminatını kapsar. Bununla birlikte araçların ve diğer malların hasarı gibi unsurları da vardır.

Trafik sigortasının fiyatı nasıl belirlenir?

Fiyatlar, aracın özelliklerine, sürücüye ilişkin risk faktörlerine ve poliçenin kapsamına göre değişir. Örneğin, yeni ve lüks bir araç için daha yüksek bir prim ödenir. Genç sürücüler veya trafik kazalarında suçlu bulunmuş sürücüler için de primler yüksek olabilir.

Trafik sigortası hasar ücreti nasıl alınır?

Trafik sigortası hasar ücreti, sigorta şirketi tarafından ödenir. Hasar durumunda, poliçedeki teminatlar doğrultusunda sigorta şirketi gerekli incelemeleri yapar. Ardından hasar tutarını tespit eder ve hasarlı olan aracın tamiri veya değişimi için ödeme gerçekleştirir. Hasarın nedeni ve tutarı, sigorta şirketi tarafından belirlenir.

Hasar dosyası inceleme süresi ne kadar?

Hasar dosyası inceleme süresi, sigorta şirketinin prosedürlerine ve hasarın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle bir veya iki hafta içinde sonuçlanır ve tazminat ödemesi yapılır. Ancak bazı durumlarda inceleme süreci daha uzun sürebilir. Yani süre, bazı faktörlere göre farklılık gösterebilir.

Trafik sigortası primleri neleri içerir?

Sigorta şirketinin üçüncü şahıslara karşı teminat vermek için hesapladığı risklere dayanır. Prim bazı faktörlere göre belirlenerek ortaya çıkar. Bunlar; aracın değeri, sürücünün yaşı, cinsiyeti, aracın kullanım amacı ve trafik cezalarıdır.

Hasar bedeli teminat limitlerini aşarsa ne olur?

Sigortanın teminat limitlerini aşıyorsa, sigorta şirketi sadece teminat limitlerine kadar ödeme yapar. Kalan hasar bedeli, zarar gören üçüncü şahıs veya sigortalı tarafından ödenmelidir. Bu nedenle, trafik sigortası yaptırırken yeterli teminat limitlerini içeren bir poliçe seçmeniz önemlidir.

ECS Sigorta ile Trafik Sigortanızı Yaptırın

Trafik sigortası araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir konudur. Eğer trafik sigortanızı ECS Sigorta’dan yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde SMS ve e-posta yolu ile bilgilendiriyoruz. Ayrıca en doğru karara ulaşabilmeniz için karşılaştırma yapacağınız tüm teklifleri kapsamlı olarak size sunuyoruz. Böylelikle yenileme zamanına dair tüm kaygılarınızı ortadan kaldırıyoruz. Bu süreçte araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun teklifler ile sigortanızı kolayca yenileyebiliyoruz.

Zorunlu trafik sigortası fiyatlarını öğrenmek için “Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Lider sigorta acentesi ECS Sigorta üzerinden sadece birkaç adımda poliçe sorgulaması yaparak trafik sigortası teklifine ulaşın.

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER