BLOG

2021 Vergi ve Harç Düzenlemeleri Nasıl Olacak?

Her yıl olduğu gibi 2021 yılında da çeşitli vergi ve harçlara birtakım düzenlemelerin yapılması planlar arasında yer almıştır.

Her yıl olduğu gibi 2021 yılında da çeşitli vergi ve harçlara birtakım düzenlemelerin yapılması planlar arasında yer almıştır. Karar verilmiş olan bu zamlar, ehliyet, pasaport ve araç gibi çeşitli harçlardan oluşur.

Araç vergileri olarak da bilinen motorlu taşıtlar vergileri bu yıl % 9.11 oranında artış gösterecektir. Her sene Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödenen motorlu taşıtlar vergisine (MTV) 2021 yılında da bazı yenilikler getirilmiştir. Yukarıda söylediğimiz gibi motorlu taşıtlar vergisi için belirlenen % 9.11’lik zam oranı, Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

1 ila 3 yaş aralığında olan araçların motor hacimlerinin 1.3 ve 1.6 litre arasında farklılık göstermesi halinde 1831 lira motorlu taşıtlar vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda olan araçların toplamda 1831 lira motorlu taşıtlar vergisini ödemeleri için sahip olunan aracın vergisiz fiyatının 56,519 lirayı geçmemesine dikkat edilmelidir. Ayrıca 2018 yılından sonra trafikte bulunan araçlardan motor hacmi 1.3 litrenin altında olan ve vergisiz fiyatı 56,519 liradan az olan araçların yıllık, 1051 lira tutarında belirlenen motorlu taşıtlar vergisini ödemelidir. 2021 vergi zammı oranlarını incelediğimizde motorlu taşıtlar vergisi adı altında yapılan % 9.11’lik oran, araç sahiplerince senede iki kere hesaplanan vergi ücreti kapsamında düzenli bir şekilde yatırılmalıdır.

Motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) hesaplanması, araç motor hacmi, aracın türü ve aracın yaşına göre farklılıklar gösterebilir. 2021 yılı için belli bir zam oranı ile uygulamaya girecek olan motorlu taşıtlar vergisi, otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs ve kamyon gibi taşıtlara göre farklı değişkenliklere sahiptir. Minibüs veya otomobil gibi birbirinden farklı olan araç tipleri, MTV öderken farklı ücretler ile karşı karşıya gelebilir. Otobüslerin yaş ve oturma kapasitesine, otomobillerin de yaşı ve silindir hacmine göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi, 2021 yılında vergi artışı yaşayarak araç sahipleri ile buluşacaktır.

2021 Pasaport Harçları Ne Kadar?

2021 yılında, sadece motorlu taşıtlar vergisine zam yapılmazken, buna ek olarak çeşitli harçlara da zam yapılmıştır. Her yıl Ekim ayında belirlenen yurt içi üretici fiyat endeksi, bu yılın 12 ayını kapsayan ortalama değere göre hesaplanmıştır. 2020 yılında geçerli olan tüm harç, ceza ve vergilere bu yıl % 9.11 oranında zam hesaplaması yapılacaktır. Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan bu zam durumuna, pasaport harçları da çeşitli düzenlemeler sonucu payını almıştır.

Pasaport harçları belli bir oranda zam aldığı için harç bedellerinde çeşitli düzenlemelere gidilmiştir. Bu yıl yürürlüğe girecek olan pasaport harçları konusunda 6 aylık pasaport harç bedelinden 4 yıl ve üzeri pasaport harç bedeline kadar olan pasaport harçları bulunur. Güncellenmiş pasaport ücretleri konusunda 6 aylık pasaport için harç bedeli 227,27 lira olmuştur. Ayrıca bireyler tarafından 1 yıl boyunca geçerliliğini koruyacak bir pasaport talep edilirse, 1 yıllık pasaport için 332,13 lira tutarında bir harç bedeli karşılanmalıdır. 2 sene boyunca aralıklarla yurt dışına çıkmak isteyen bireyler, 2 yıllık pasaport için belirlenen 542,27 lira olan harç bedelini ödemek zorundadır. Eğer 3 sene boyunca aralıklarla yurt dışına çıkmayı arzu eden kişiler ise, 3 yıllık pasaport için belirlenen 770,20 lirayı ödemesi gerekir. 2021 yılı için uygulanması planlanan en yüksek pasaport harç bedeli ise 4 yıl ve üzeri pasaportlar için belirlenirken, 4 yıl ve üzeri pasaport harç bedeli 1,085,42 liraya yükselmiştir. Bu işlemler esnasında gerekli olan ve kişilerden talep edilen defter bedeli ise Ocak ayından itibaren 174,5 lira olarak güncellenmiştir.

2021 Ehliyet Harçları Ne Kadar?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 2021 yılı için pasaport, ehliyet ve çeşitli vergilere birtakım zamların uygulanmasına karar verilmiştir. 2021 yılı için belirlenen ve 12 aylık ortalama üretici fiyat artışı baz alınarak hesaplanan oran, 9,11’dir. Bu oran için pasaport harcı ve vergilerden sonra ehliyet harçları da eklenerek tamamlanmıştır.

Harç ücretleri güncellemeleri arasında pasaport, cep telefonu, ehliyet ve trafik cezaları gibi harçlar bulunmaktadır. 2021 yılı için belirlenen % 9,11’lik zam oranı, tüm ceza, vergi ve harçları kapsamaktadır. TÜFE enflasyon oranı baz alınarak hesaplanan bu zam oranı sonucunda 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olan ehliyet harcı da ehliyet sınıflarına göre farklılık gösterir. Ehliyet harç kapsamında, değerli kağıt bedeli, Polis Vakfı ve ehliyet ücreti yer almaktadır.

A1 sınıfından ehliyet almak isteyen bireylerin, 2021 yılında 530 lira tutarında ehliyet harcı ödemesi gerekmektedir. Ayrıca F, 12 ve A sınıfı ehliyet almak isteyen bireylerin de aynı ücreti ödemeleri beklenmektedir. Manuel ve otomatik B sınıfı kapsamında ehliyet almak isteyen kişiler, 1078 lira ehliyet harcı ödemelidir. B sınıfı tüm ehliyet harçlarının (D, D1 ve C sınıfı) ücreti ise 1626 liraya yükselmiştir. Vergiler, ehliyet, trafik cezaları, pasaport ve telefon harçlarına göre belirlenen güncel tutarların, 1 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra uygulamaya konulacağı bildirilmiştir.

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER