BLOG

2021 Trafik Düzenlemeleri ve Trafik Cezaları Nasıl Olacak?

2021 trafik düzenlemeleri ve trafik cezaları, tüm araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

2021 trafik düzenlemeleri ve trafik cezaları, tüm araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Alkollü araç kullanmanın cezası, kırmızı ışıkta geçmenin cezası, emniyet kemeri kullanmamanın cezası ve ehliyetsiz araç kullanmak olaylarında yaşanacak ceza durumlarını bu içeriğimizde sizler için derledik.

2021 yılı için yeni düzenlenen trafik cezaları %9,11 oranında artmıştır. Bu belirlenen zam oranı ile oluşan yeni tutarlar, yeni yıl başlangıcından itibaren geçerli olacaktır.

Günümüzde en çok trafik kurallarına uyulmaması ve ihlal edilmesi sonucunda can kaybı yaşanmaktadır. Trafikte bireylerin daha dikkatli olması gerekirken, ancak bu nokta uygulanırsa can kaybı ve kaza oranlarının azalması mümkündür. Belirtilen kurallara uyulmadığı durumunda karşımıza en basit para cezaları çıkıyor. Trafik esnasında hem yayaların hem de araçların uyması gereken birçok kural vardır. Olası trafik kazalarının önüne geçebilmek adına 2021 yılı için cezalara artış yapıldı. Peki trafik cezaları ne kadar? Hadi gelin hep birlikte bu konuyu yakından inceleyelim.

2021 Trafik Düzenlemeleri ve Trafik Cezaları Listesi Nasıl?

Yeni yıl için belirlenen ceza oranları geçen yıl ile karşılaştırıldığında %9,11 oranında bir artış yaşamıştır. Harç, vergi ve cezalarda yapılmış olan bu artışlara karşı her zaman dikkatli davranmamız gerekir, yoksa belirlenen kurallara uyulmaması durumunda artan bu cezalar ile karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. 2021 trafik düzenlemeleri ve trafik cezaları aşağıdaki gibidir:

Emniyet Kemeri Kullanmamak

144 TL

Hız Sınırını %10 - %30 Aşmak

314 TL

Hız Sınırını %30 - %50 Aşmak

652 TL

Hız Sınırını %50’den Fazla Aşmak

1.340 TL

Kırmızı Işıkta Geçmek

314 TL

Park Yasağına Uymamak

144 TL

Cep Telefonuyla Konuşmak

314 TL

Araçtan Bir Şey Atmak veya Dökmek

144 TL

1. Defa Alkollü Araç Kullanmak

1.340 TL

2. Defa Alkollü Araç Kullanmak

1.679 TL

3. Defa Alkollü Araç Kullanmak

2.698 TL

Makas Atmak

1.340 TL

Hurdaya Çıkarılmış Aracı Kullanmak

2.698 TL

Tescil Belgesi Bulundurmamak

122 TL

Plakanın Okunmasını Engellemek

551 TL

Aracı Plakasız Kullanmak

2.270 TL

Sahte Plaka Takmak

6.687 TL

Muayenesiz Araç Kullanmak

314 TL

Ehliyetsiz Araç Kullanmak

2.698 TL

Ehliyet Bulundurmamak

314 TL

Tehlikeli Bir Şekilde Şerit Değiştirmek

314 TL

Trafik Cezalarına İndirim Yapılır Mı?

Araç sahipleri sorumlu oldukları trafik cezalarını eğer 15 gün içinde öder ise, %25 oranında bir indirim kazanır. Ancak 15 günü geçmiş trafik cezalarında belirlenen bu indirim oranı uygulanmamaktadır. Her ay sonunda gecikmeye girmiş olan trafik cezalarının üzerine %5 oranında faiz eklenir. Bu sebeple sorumlu olunan trafik cezalarının 15 gün içerisinde ödenmesi size avantaj sağlar. Bunlar haricinde herhangi bir trafik cezasında hiçbir indirim yolu bulunmamaktadır.

Trafik Cezalarına İtiraz Edilebilir Mi?

Trafik cezaları trafik memurunun yüz yüze ceza yazması ve gıyapta plakaya olmak üzere 2 şekilde kesilmektedir. Eğer trafik cezası gıyapta plakaya şeklinde kesilmiş ise, itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün olarak belirlenmiştir. Ancak trafik memurunun yüz yüze kestiği trafik cezalarında tebliğ tarihi aynı gün olarak belirlenmiştir ve 15 gün olarak sınırlandırılan itiraz süresi hemen başlar.

Trafik cezalarına itiraz 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılırken, bu itirazlarda Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı fotokopisi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı fotokopisi, dava dilekçesi, ruhsat fotokopisi, kimlik ve ehliyet fotokopisinin sunulması gerekir. Başvurulan itirazlarda herhangi bir mahkeme görülmezken karar, dosyanın inceleme işlemleri bittikten sonra verilir.

Trafik Cezaları Nasıl Sorgulanır?

Trafik cezalarını sorgulamak için öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden “trafik cezası borç sorgulama” işlemi yapılmalıdır. Sorgulama işleminde ad, soyad, kimlik numarası ve doğum yılı bilgilerinin girilmesi zorunlu olurken; Otoparka Çekilen Araç Sorgulama, Tüzel Kişi Ceza Sorgulama, Sürücü Belgesine Yazılan Ceza Sorgulama ve Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama kısımlarından herhangi birine tıklanarak sorgulama yapılabilir.

Trafik Kurallarına Uymamızın Önemi Nedir?

Trafik kuralları sizi ve yoldaki diğer sürücüleri korumak için tasarlanmıştır. Her ülkenin hükümeti bazı kurallar ve düzenlemeler planlar ve bunları o ülkenin halkına uygular. Ülkenin daha iyi ulaşım sistemi için yapılması gereken trafik kuralları bunlardan biridir. Yolların trafik kuralları, hem kanunlardır hem de trafiğin düzenli ve zamanında akışını kolaylaştırmak için zaman içinde geliştirilmiş olabilecek gayri resmi kurallardır. Bu kurallara uyulduğu takdirde trafik kazalarının % 99'unun önüne geçmek mümkündür. İşleyişin sorunsuz ve verimli hale getirilmesi için her yerde kuralların olması gerekir.

Ülkede trafik her geçen gün artarken, hükümet daha iyi bir çevre için ve yollarda bu tür karmaşadan kaçınmak için yeni yollar yapıyor. Hız, yasaların izin verdiğinden daha hızlı bir şekilde, özellikle motorlu bir araç kullanma eylemi veya örneği olarak tanımlanır. Trafik kuralları, yolları karmaşadan arındırmak için trafik ve diğer şeyler için en önemlisidir. Sürüş hızımız ile çarpışmaya dahil olma riski ve bir kaza sonucunda meydana gelen yaralanmalar arasında güçlü doğrudan ilişkiler vardır. Kurallara her vatandaşın uyması gerekir. Kurallar çalışmayı düzenler ve istenen yolda ilerlemesine yardımcı olur. Her ülkenin, vatandaşların çıkarları için kendi trafik düzenlemeleri ve trafik cezaları vardır.

Günlük olarak meydana gelen kazaları fark edersek trafik kurallarının önemi gözlemlenebilir. Yol için kurallara sahip olmak gerekir, ancak yine de hepimiz için bir dizi kurallara uymak daha önemlidir. Bu kazalar trafik polisinin ihmali ve insanların sorumsuzluğuyla meydana gelmektedir. Yaşanan kazaların arkasındaki sebepler trafik kurallarının çiğnenmesi dışında değildir. Kuralları çiğnediğimizde kendimize sorun çıkarırız ve kimseye zarar vermeyiz. Bu kazalar aşırı hızlanma, sinyal kırılması, sollama, dikkatsizlik, cep telefonlarının kullanılması sonucu meydana gelmektedir. Bu sebeple ister araçla ister araçsız yolda seyahat ederken dikkatli olmalıyız.

Aynı noktada, yollarda disiplini sağlamak ve her şeyden önce kendi güvenliğimiz için kurallara uyulmalıdır. Bu kazaları önlemek için tek çözüm, trafik kontrolü için yapılan kurallara uymalıyız, ancak bu sayede trafik kurallarının hayatımızdaki önemini öğrenmiş olacağız.

Eğer trafik sigortanızı ECS Sigorta’dan yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde sizi sms ve e-posta yolu ile bilgilendirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda en doğru karara ulaşabilmeniz için karşılaştıracağınız tüm teklifleri kapsamlı olarak sizinle paylaşıyoruz. Böylece trafik sigortanızın yenilenme zamanına dair tüm kaygılarınız yok olurken, araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun teklifler ile sigortanızı kolayca yenileyebiliyoruz.

Lider sigorta acentesi ECS Sigorta üzerinden sadece birkaç adımda trafik sigortası sorgulaması yaparak, trafik sigortası teklifine kolayca ulaşabilirsiniz.

ZORUNLU DEPREM
SİGORTASI (DASK)

Detaylı İncele TEKLİF AL

KONUT
SİGORTASI

Detaylı İncele TEKLİF AL

TÜMÜNÜ GÖSTER